Wanneer het ijs roept – Golfvliegen in Scandinavië

Zoals verschenen in:

NORDIC GLIDING

Nr. 2 april / mei 2017 5e jaargang
Pagina 51/52

Foto’s en orginele tekst door Jens Trabolt / NORDIC GLIDING magazine tenzij anders vermeld.
Vrij vertaald door Frank Schellenberg



Het volgende kamp in Ottsjö is van 11-23 maart 2018
Meer informatie: http://www.ottsjowavecamp.se/
Contact persoon: Thomas Brandt – tbrandt@hotmail.com
Meer info van een Nederlandse zweefvlieger: Stuur me (Frank Schellenberg) een berichtje 😉


Wanneer het ijs roept

“Geef me winter en honden, al het andere mag je houden”, concludeert poolwetenschapper Knud Rasmussen 100 jaar geleden.
De winter roept nog steeds Vågå Wavecamp (Noorwegen), Ottsjö Fjällflygläger (Zweden) en Kebnekaise Wavecamp (Zweden). Deze locaties staan nog steeds garant voor een unieke ervaring, ook al zijn de honden verwisseld door Pawnees.

Na een lange, donkere en koude winter gebeurt er iets vreemds. Een stoet auto’s met lange trailers bewegen in de richting van de bevroren meren in Vågå, Ottsjö en Kebnekaise. Buiten lopen zweefvliegers als of op een Groenlandse expeditie. Ze worden aangetrokken door het ijs en de legende van de wilde energie in dit deel van de atmosfeer. Het zijn opwindende vluchten die tot de fascinatie van vele piloten spreekt. Majestueuze bergen, wildernis, ijs en een laminaire weg naar ongelooflijke hoogten zijn allemaal ingrediënten van de grote show die zich op het ijs afspeelt. Ja, je weet dat je op de juiste plek bent wanneer de wegen naar boven bijnamen krijgen als “Ottsjö Hissen” of “Tesse-bølgen”.
Hoogtes van meer dan 10.000 meter zijn er mogelijk, maar zweefvliegen blijft, net als vissen, een samen spel met de natuur – afwachten wat het landschap en de natuur te bieden heeft. Als je afreist met de eis hier je diamanten hoogte te vliegen heb je het concept van deze kampen en de natuur verkeerd begrepen. De vliegers met het winnende lot worden beloond met een geweldige ervaring. Maar ongeacht het getal op de hoogte meter, het is altijd een genieten van het uitzicht in de Scandinavische bergen.
Maar welk kamp zou je moeten kiezen? Om het juiste antwoord op deze vraag te geven, is vragen te kiezen tussen Porsche en Ferrari; Elk van de Scandinavische kampen is van hoge kwaliteit, heeft zijn eigen cultuur en elk zijn speciale kanten. Natuurlijk is er ook een zekere nationale connectie. De meerderheid is Zweeds in Ottsjö / Kiruna en de meeste Noren zijn te vinden in Vågå, maar het is ook mooi te zien dat wat avontuurlijke vliegers elkaars kampen bezochten.
We moeten onthouden wat voor een Scandinavische culturele schat deze kampen in feite zijn. Nergens anders in de wereld vind men dit jaarlijks terugkerend avontuur om te zweefvliegen vanaf de bevroren meren. Deelnemers uit bijvoorbeeld Nederland en Duitsland hebben een aanzienlijk kortere reisroute naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk, maar kiezen er toch voor om duizenden kilometers over meerdere dagen naar het exotische noorden te rijden. Daar is een reden voor.