7 voordelen om eerst te leren zweefvliegen, voor motorvliegen

Wil jij leren vliegen? Geweldig! Maar voor je in een motorvliegtuig stapt overweeg dan om te beginnen met zweefvliegen…

1. Solo vliegen vanaf 14 jaar

Je mag beginnen met zweefvliegen als je 14 bent. En op die leeftijd mag je na de juiste training ookal solo vliegen. Je zweefvliegbrevet (zvb, rpl-g, lapl-s, spl of welke benaming de overheid eraan geeft) mag je halen op je 16de. Bij motorvliegen mag je pas solo vliegen op je 16de.

2. Het is goedkoper

Zweefvliegen is goed betaalbaar. In verenigingsverband kan het vanaf 750 euro per jaar. Afhankelijk van een tijds inspanning kun je in de eerste 6 maanden solo komen en binnen 1,5 jaar je papiertje halen. Bij motor vliegen betaal je vaak per uur en vanaf 150 euro. En moet je voor je brevet minimaal 30 uur hebben gevlogen, maar vaak meer.

3. Dit geluid

4. Je leert veel over energie beheersing

Bij gebrek aan een motor ben je aangewezen op thermiek, hellingstijgwind of golf om te blijven vliegen. En als je die niet meer kan vinden moet je nog wel een veilige landing kunnen maken, bij voorkeur op het vliegveld.

5. Je leert gecoördineerd vliegen, ALTIJD!

Alle zweefvliegtuigen hebben een heel simpel maar belangrijk instrumentje. Een draadje aan de buitenkant van de cockpitkap bevestigt. Dit helpt en herinnert de vlieger eraan om gecoördineerd te vliegen. Ongecoördineerd vliegen betekend namelijk meer weerstand, harder zakken en een kortere vlucht.

6. Als je later wil leren motor vliegen, is dat veel eenvoudiger

Er is geen zweefvlieger geweest die niet makkelijk kon leren motorvliegen! Andersom daarin tegen…

7. Het uitzicht

Er gaat niks boven een bijna 360 graden panorama, achter een perspex kap, in alle rust en stilte.


Geïnspireerd door een artikel van Colin Cutler.